Digitális és ofszet

nyomda

Szórólap, prospektus, könyv, levélpapír, képeslap, meghívó és egyéb termékek tervezése és nyomdai kivitelezése ofszet és digitális nyomtatással! Interaktív kiadványok, e-könyv és honlap készítése!

Ingyenes, online nyomdai és kiadványszerkesztői tanfolyamot indítottunk

Egy kiadvány szerkesztését milyen szabályok, ajánlások határozzák meg? Hogyan hatnak ránk a színek és mikor, melyiket használjuk? Milyen vastagságú és felületű papírra nyomtassunk? Milyen nyomtatási, felületnemesítési és kötészeti eljárások vannak és mikor melyiket alkalmazzuk?

 

Iratkozzon fel közösségi oldalainkra,

hogy a tudásanyagok megjelenésekor elsőként értesüljön róla!

  Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!  Csatlakozzon GooglePlus oldalunkhoz!  Csatlakozzon Twitter oldalunkhoz!  Csatlakozzon Printerest oldalunkhoz!Iratkozzon fel hírlevelünkre


 

Képeslap nyomtatás, készítésA képeslap küldése az internet terjedésével párhuzamosan csökkent, mégis sokan vásárolnak képeslapot utazásuk alatt és még mindig sokan gyűjtik azt. Ebben a cikkben megnézzük, hogy ha saját képeslap nyomtatását tervezünk, mit kell tudnunk a papírról, méretről és a tervezésnél mire kell figyelni.

 

 

 

 

Bővebben...

Meghívó nyomtatás, készítésA meghívó olyan alkalmi nyomdai termék, mely információt nyújt magán vagy üzleti események megrendezéséről és erre invitálja is a címzettet. Most megnézzük milyen méretre, milyen papírra és milyen nyomdai eljárással érdemes nyomtatni a meghívókat.

 
 

Bővebben...

Boríték nyomtatás, készítés 

A boríték típusairól már írtunk egy korábbi cikkünkben, most megnézzük, hogy milyen lehetőségek vannak a nyomtatásra, mikor nyomtassunk borítékra és mit vegyünk figyelembe a szerkesztés során.

 
 

Bővebben...

Levélpapír nyomtatás, készítés 

A levélpapír olyan logóval és egyéb adatokkal előre megnyomtatott A/4-es lap, melyre a levél tartalmát irodai nyomtatóval nyomtatják rá. Mit kell még tudni róla? Milyet készítsjünk?

 

 

 

Bővebben...

Jegyzettömb nyomtatás, készítés 

A jegyzettömb egy olyan sok lapból álló, általában fejben ragasztott jegyzetelésre alkalmas tömb, ami kiváló reklámhordozó is egyben. Mit kell még tudni róla? Milyet készítsünk?

 

 

 

Bővebben...

Névjegy készítése, nyomtatása

 

Névjegykártya készítéssel egy olyan bemutatkozó kártyát hozunk létre, amely lehetőséget ad új emberekkel történő találkozás során kapcsolati adataink átadására. Az, hogy hogyan néz ki a névjegykártya, befolyásolja, hogy hogyan fog emlékezni ránk. Most megnézzük, hogy ezt hogyan tudjuk kedvezőbbé tenni tartalmi és formai eszközökkel.

Bővebben...

 Könyv szerkesztés - aranymetszésAz előző részben megnéztük, hogy a nyomda a könyv formáját, fizikai szerkezetét mi szerint határozza meg. Most megnézzük, hogy mit is nyomtassunk a lapokra és hogy épül fel a könyv tartalma.

Bővebben...

Könyv szerkesztés és nyomtatásA könyv nyomdai úton előállított, tipográfiai szabályok által megtervezett igényes ipari termék, amely gondolatokat, ismereteket és értékeket közvetít. Megannyi féle könyvet tartott már mindenki a kezében, de vajon mi különbözteti meg egyiket a másiktól és mikor melyiket használjuk könyv a nyomtatás tervezésénél? Az első részben megnézzük a könyv formai kialakítását.

Bővebben...

 

Prospektus nyomtatásA prospektus latin eredetű szó, jelentése pedig reklámszerű ismeretanyag. A prospektus olyan nyomdai termék, mely szolgáltatások vagy tárgyak reklámozására készül eladás céljából.

Mit tartsunk szem előtt, ha prospektust tervezünk nyomtatás és terjesztés céljából?

Bővebben...

Szórólap nyomtatás 1956-ból

Az egyik leghatásosabb helyi ismertséget biztosító nyomdai termék a szórólap. Szívesebben vásárolnak az otthonhoz vagy munkahelyhez közel az emberek, mint távolabbi üzletből, boltból, ahova nehézkes az eljutás. A szórólapok hatásossága függ annak kialakításától, és az is fontos, hogy gazdaságos legyen a nyomdai előállítása. De vajon milyen lehetőségeink vannak rá? Megnézzük…

 

Bővebben...

Kép retusálás nyomtatás előttA nyomdatechnika és számítógépes rendszerek fejlődésével egyre gyakoribbá válik, hogy meg kell kérdőjeleznünk egy kép hitelességét. Hol van az a határ a retusálása során, a kép nyomtatása előtt, amit még megtehetünk annak érdekében, hogy ne hamisítsuk meg a képet?

   Mi az ami a kép mondanivalóját erősíti és mi az ami ezt megváltoztatja a nyomtatás után?

Egyáltalán hogyan hozható jó formába egy kép, ami egy könyvborító vagy prospektus borítójára kerül?

 

Bővebben...

Nyomtatási felbontás különbségek nyomtatáshozMitől függ, hogy egy képet rossz minőségűnek, „zajosnak” látunk nyomtatás után egy szórólapon, könyvborítón vagy prospektusban – vagy szinte már életszerűnek? Hogy tudjuk ellenőrizni a kép felbontását, mielőtt elküldjük a nyomdának, hogy miként fog kinézni a nyomtatás után? Ennek jelentősége az egész kiadvány kinézete szempontjából meghatározó, így érdemes rá figyelmet fordítani és a vele járó problémákat már az elején kiküszöbölni.

 

Bővebben...

Raszteres és vektoros kép nyomtatása

Nap mint nap sok féle stílusú képet és grafikát látunk a kezünkbe kerülő szórólapokon, prospektusokban, képes könyvekben, kirakatokban, névjegykártyákon, csomagolásokon. Ezek nyomtatását két nagy csoportba oszthatjuk szerkezetük szerint, úgy mint raszteres és vektoros ábrázolás. De vajon mit jelent ez?

 

Bővebben...

Cégek arculati elemeinek nyomtatása

A különböző színekhez az életünk és tapasztalataink során különböző érzéseket kapcsolunk, mégis van egy fő irányvonal, mely a neveltetésből, asszociációkból és kultúránkból adódik. Vajon melyek ezek a színek, amelyekről általánosan elmondhatók, hogy milyen érzést kapcsolunk hozzájuk?

Milyen színeket válasszunk, ha a nyomtatás után egy olyan szórólapot vagy prospektust szeretnénk kézhez venni, aminek készítésével hatással vagyunk másokra?

 

Bővebben...

CMYK

Az előző tudásanyagban megnéztük, hogy határozhatunk meg egy színt, de vajon miért jelenik meg másképpen egy általunk lefényképezett természetkép a monitoron és másképpen a nyomtatásban? Hogy tudom elmondani telefonon a nyomdának, hogy milyen színű borítót, szórólap szöveget szeretnék a nyomtatás után látni? Mikor tudja színhelyesen és mikor nem tudja nyomtatni a nyomda a leadott anyagot? Ebben a részben ezekre kapunk választ.

 

 

Bővebben...

ASzínezet minket körülvevő világ tele van színekkel és ezek a színek már gyerekkortól hatással vannak ránk, érzelmeket, benyomásokat kapcsolunk hozzájuk. Kisgyerekként a színek felismerése például a jobb agyféltekben történik, majd ha megtanuljuk a színneveket, az már a bal agyféltekben dolgozik tovább. 

   A nyomtatás során használt színek tudatos használata hatással van az olvasóra is, ezért fontos, hogy a nyomda milyen színeket használ egy szórólapon vagy prospektusban.

Bővebben...

Megosztom, mert érdekes:

Csatlakozzon! Tanfolyam a FB-on!

Keresés

SZÓTÁR

Ha nem ismeri egy nyomdai kifejezésnek a jelentését, nézze meg a nyomdával, nyomtatással kapcsolatos szakmai szótárunkat:

SZÓTÁR

 

Folyamatos online nyomdai tanfolyamunkat eléri a Facebook oldalunkon.

Tanfolyami hírlevél

Iratkozzon fel ingyenes nyomdai és kiadványszerkesztői tanfolyamunkra, melyet hetente publikálunk a Facebookon.:

Tanfolyamra iratkozom

 

Hírlevélben tudásanyagokat és cikkeket csak 1-2 havonta küldünk.