Digitális és ofszet

nyomda

Szórólap, prospektus, könyv, levélpapír, képeslap, meghívó és egyéb termékek tervezése és nyomdai kivitelezése ofszet és digitális nyomtatással! Interaktív kiadványok, e-könyv és honlap készítése!

Képeslap készítésről, nyomtatásról

Képeslap nyomtatás, készítésA képeslap küldése az internet terjedésével párhuzamosan csökkent, mégis sokan vásárolnak képeslapot utazásuk alatt és még mindig sokan gyűjtik azt. Ebben a cikkben megnézzük, hogy ha saját képeslap nyomtatását tervezünk, mit kell tudnunk a papírról, méretről és a tervezésnél mire kell figyelni.

 

 

 

 

 

Egyszer egy barátom küldött nekem egy képeslapot, amely az egész Földet ábrázolta a világűrből.

A hátoldalán ez állt: 'Bárcsak itt lennél!'”
(Alexander Steven Wright)

 

Képeslapok nyomdai mérete

Leggyakoribb képeslap méret a 148x105 mm (A/6), de nagyon ritkán találkozhatunk a 210x100 mm-es (LA/4) mérettel is.Szabvány méretek nyomtatáshoz

 

Nyomdai eljárások

Ahogy azt a meghívóknál már olvashattuk, itt is gyakran előfordul mind a két íves nyomtatáshoz használható technológia használata, melynek kiválasztásakor legfőképpen a példányszámot vesszük figyelembe.

 • Ofszet nyomtatás: jellemzően nagyobb példányszámban történő képeslap nyomtatás esetén gazdaságos. 3-4 ezer példánytól éri meg a nyomtatás. Ne felejtsük el, hogy egy nyomott ívre elég sok képeslapot fel lehet rakni
 • Digitális nyomtatás: ez a nyomdai eljárás kb. 600-800 db-ig gazdaságos.

Minőségre a két nyomtatás ugyan az.

A két nyomtatási eljárás kedvezően nyomtatható példányszámai közötti mennyiség egy olyan holttér, mellyel egyik eljárásnál sem éri meg darabszámot választani.

Fontos tudni, hogy a fent megadott példányszámok függenek a további paraméterektől is, például milyen méretű és színű meghívót szeretnénk nyomtatni.

 

Papírtípusok a képeslapok nyomtatásánál

Képeslapot a nyomtatási eljárástól függően két féle papírra nyomtatunk.

 • Egy oldalon mázolt offset karton: nagyon erős karton, melynek egyik oldala mázolt, másik oldala pedig mázolatlan. A mázolt oldalra a színes kép kerül, melynél a simított felület miatt élénken jelennek meg a színek. A mázolatlan oldalra a címzett és az írható tartalmat rakjuk, mely a mázolatlansága miatt könnyen írhatóvá válik. Ezt a karton ofszet nyomtatásnál alkalmazzuk, mert olyan erős a tartása, amit a digitális nyomdakép kisebb átmérőjű hengerei már nem képesek továbbítani.
 • Digitális karton: olyan vastagságú egyszer mázolt karton, mely jó tartást biztosít, a digitális nyomdagép is jól kezeli és a színek is kiválóan megjelennek rajta.

 

A papír meghatározó tulajdonsága még a vastagsága, amit a négyzetméterenkénti tömegével határozunk meg. 80g/m2-es a fénymásolópapír és 300-350 g/m2-es a képeslap és névjegy vastagságú papír. Tudni kell azonban, hogy nem csak a grammsúly, hanem a papír szerkezete is jelentősen hozzájárul a képeslap keménységéhez. Van olyan papír, ami 250 g/m2-es, még is keményebb hatású, mint a 250 g/m2-es. Megrendelés esetén a papír kiválasztásában segítséget nyújtunk.

 

Anyagleadás és előkészítés a nyomdában

Ha nem nyomdakész PDF-et kap a nyomda, akkor a következő leadási feltételek teljesülésével tudja a leghatékonyabban, így legolcsóbban is elkészíteni a nyomatásra szánt képeslap szerkesztését, előkészítését:

 • Célszerű Word fájlban elkészíteni a forgatókönyvet, azaz milyen szövegek és hol szerepeljenek a képeslapon. Itt pl. piros betűvel lehet jelölni az instrukciókat is, mint a bélyeg vagy címzett helye.
 • A képeket, grafikákat külön állományban is el kell elküldeni a nyomda számára, ügyelve arra, hogy az nagy felbontásban kerüljön leadásra. Ez feltétele a tökéletes minőségű nyomtatásnak, ami egy szép képeslapnál kifejezetten fontos.

 

TIPP A képeslap ötletét fel lehet használni meghívó vagy reklámcélú szórólap készítésére is. Készítettünk olyan képeslap formájú esküvői meghívót, ahol a képes oldalon a pár fényképe volt egy oda illő idézettel, kellemes betűtípussal, a címzett oldalon pedig a meghívó adatai szerepeltek röviden.

 

Képeslap nyomtatásával, készítésével kapcsolatos árajánlatkérés

Nyomdai árajánlatkéréskor a következő paramétereket kell megadni a képeslap nyomtatáshoz:

 • A munka elnevezése: ez a könnyebb beazonosításhoz szükséges – ebben az esetben pl. Képeslap.
 • Pontos példányszám meghatározása.
 • A meghívó vágott (amennyiben hajtva van, úgy a hajtott méretet), azaz kész mérete milliméterben megadva. A méret kiválasztásáról bővebben lent írunk.
 • A képelap terjedelmének megadásánál az oldalak számát adjuk meg. Normál képeslapnál ez 2 oldal.
 • A színek számának nyomdai meghatározásánál a 4+4 vagy 1+1 kifejezéssel a színes vagy feketefehér (esetleg direkt színű) nyomtatást határozzuk meg. A két szám (pl. 4+4) a lap két oldalára utal. Ezek szerint a nyomtatás lehet akár 4+1 vagy 2+2 szín is. A 4-es szám a 4 nyomdai alapszínt jelenti, amiből kikeverhető az összes többi szín is a nyomtatás során.
 • A papír meghatározása: képeslap nyomtatásánál a fent említett vastagabb digitális műnyomó vagy egy oldalon mázolt kartont használunk. Amennyiben különleges papírra szeretné a megrendelő a nyomtatást és csak kis példányszámról van szó, úgy javasolni szoktuk a nyomtatásra kerülő ívek beszerzését, melynél a szükséges darabszám meghatározásában és a beszerzésben is segítünk.
 • Végül a kötés módját és egyéb kötészeti eljárásokat kell meghatároznunk. Ez képeslapnál a sima vágás a végső méretre.

 

 

Képeslap nyomtatás - Budapest

Kérjen nyomdánktól ajánlatot képeslap vagy egyéb nyomdatermékek nyomtatására, készítésére!

Budapesti nyomdánk vállalja képeslap nyomtatását pár darabtól több ezer darabig. Várjuk szíves megkeresését. Elérhetőségeinket a Nyomdánk elérhetőségei  menüpontban találja.

 

Kulcsszavak: képeslap nyomtatás, tervezés, nyomdai előkészítés, nyomda

 

Co-Print nyomda - szórólap készítés és egyéb nyomdai anyagok nyomtatása

Ha szórólapot, prospektust, meghívót, könyvet, vagy bármilyen más

nyomdaterméket szeretne készíttetni, keressen minket.

Co-Print NYOMDA - elérhetőségeink, árajánlatkérés nyomtatáshoz

 

 


 

Ha bármilyen kérdése van a cikk témájával kapcsolatban, azt felteheti a Facebookon bejegyzése alatt.

 

Ha hasznosnak találja az írásokat, kérjük ajánlja másoknak is!

 

A cikkek megjelenését nyomon tudja követni:

Facebookon: https://www.facebook.com/CoPrintNyomda

Google Pluson: https://plus.google.com/+CoPrintNyomdaipariKftBudapest

Twitteren: https://twitter.com/CoPrintNyomda

Feliratkozás hírlevélre: http://eepurl.com/bCGIuD

a képek pedig a Pinteresten tekinthetők meg: https://www.pinterest.com/coprintnyomda/

  Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!Csatlakozzon GooglePlus oldalunkhoz!Csatlakozzon Twitter oldalunkhoz!Csatlakozzon Printerest oldalunkhoz!Iratkozzon fel hírlevelünkre


A cikkek, a cikkek egyes részének vagy a képeknek másolása, más oldalon történő megjelentetése a Co-Print Nyomdaipari Kft. írásbeli engedélye nélkül tilosak! Co-Print Kft. – Minden jog fenntartva!

 Megosztom, mert érdekes!      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztom, mert érdekes:

Nyomdánk elérhetőségei

CO-PRINT Nyomdaipari Kft.

Címünk: 1123 Bp., Alkotás u. 39/A
(bejárat a Kiss János
altábornagy utcából)

Telefon: (+36-1) 213-9340
Telefon/fax: (+36-1) 214-4096
Árajánlatkérés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Co-Print nyomda - Megbízható cég tanúsítvány

Csatlakozzon! Tanfolyam a FB-on!

Keresés

SZÓTÁR

Ha nem ismeri egy nyomdai kifejezésnek a jelentését, nézze meg a nyomdával, nyomtatással kapcsolatos szakmai szótárunkat:

SZÓTÁR

 

Folyamatos online nyomdai tanfolyamunkat eléri a Facebook oldalunkon.

Tanfolyami hírlevél

Iratkozzon fel ingyenes nyomdai és kiadványszerkesztői tanfolyamunkra, melyet hetente publikálunk a Facebookon.:

Tanfolyamra iratkozom

 

Hírlevélben tudásanyagokat és cikkeket csak 1-2 havonta küldünk.