Digitális és ofszet

nyomda

Szórólap, prospektus, könyv, levélpapír, képeslap, meghívó és egyéb termékek tervezése és nyomdai kivitelezése ofszet és digitális nyomtatással! Interaktív kiadványok, e-könyv és honlap készítése!

Könyv nyomtatás, könyv készítés

 

Az alábbiakban a könyv nyomtatás, könyv készítés kapcsán szeretnénk segítséget nyújtani a következő témákkal: árajánlatkérés minta, könyv szabványméretek, nyomtatási eljárások, anyag és kéziratleadási sajátosságok a nyomtatáshoz.

 

Könyv készítésével kapcsolatos árajánlatkérés

Nyomdai árajánlatkéréskor a következő paramétereket kell megadni a könyv nyomtatáshoz:

 • A munka elnevezése: ez a könnyebb beazonosítás szükséges – ebben az esetben pl. Nyomdagépek kiskönyve.
 • Pontos példányszám meghatározása.
 • A könyv vágott, azaz kész mérete milliméterben megadva. A méret kiválasztásáról bővebben lent írunk.
 • A könyv terjedelmének megadásánál az oldalak számát határozzuk meg. Az oldalaknak 4-gyel oszthatónak kell lennie és külön kell jelölnünk, hogy ha külön oldaltartományokban találhatók színes és feketefehér képek.
 • A színek számának nyomdai meghatározásánál a 4+4 vagy 1+1 kifejezéssel a színes vagy feketefehér nyomtatást határozzuk meg. A két szám (pl. 4+4) a lap két oldalára utal. Ezek szerint a nyomtatás lehet akár 4+1 vagy 2+2 is. A 4-es szám a 4 nyomdai alapszínt jelenti, amiből kikeverhető az összes többi szín is a nyomtatás során.
 • A papír megadásánál külön jelöljük a feketefehér, a színes és a borító papírját (amennyiben az első két tétel nyomtatása külön papírra történik).
 • Végül a kötés módját és egyéb kötészeti eljárásokat kell meghatároznunk. A könyv készítés során használjuk a ragasztókötést vagy cérnafűzést. A borítót érdemes minden esetben matt vagy fényes fóliával ellátni, hogy kinyomtatás után se sérüljön a borító.

Ajánlott méretek a könyv nyomtatása kapcsán

A könyv méretének kiválasztásánál jó, ha figyelembe vesszük azt, hogy a nyomtatásra kerülő nyomdai ívekből hogyan vehető ki gazdaságosan a könyv lapjainak mérete. Ez a papír minél teljesebb felhasználását szolgálja, ami a költségek csökkenésével és nem utolsó sorban a környezet védelmével is jár.

 

Ajánlott nyomdai méretek könyvnyomtatás, könyvkészítés során:

 

Jelölés

Vágott könyv

Legkisebb szedéstükör

Legnagyobb szedéstükör

A4

205 x 287 mm

153 x 216 mm

166 x 239 mm

A5

142 x 200 mm

99 x 139 mm

108 x 162 mm

B4

243 x 336 mm

180 x 252 mm

198 x 279 mm

B5

165 x 235 mm

117 x 171 mm

126 x 189 mm

 

Gyakoriak a 210 x 297 mm-es és a 148 x 210 mm szabványméretek is.

 

Nyomtatási eljárások a könyvkészítés során

Nyomdánk a könyvnyomtatáshoz használható mindkét ívnyomtatási technológiával rendelkezik, melynek kiválasztásakor legfőképpen a példányszámot vesszük figyelembe.

 1. Ofszet nyomtatás: jellemzően nagyobb példányszámban történő könyvnyomtatás esetén gazdaságos. 4-500 példánytól éri meg a nyomtatás, de az ofszet nyomdai alapköltségek miatt leginkább 1 000 db-tól gazdaságos.
 2. Digitális nyomtatás: 5-150 db-ig gazdaságos az ofszet nyomtatással szemben.

A két nyomtatási eljárás kedvezően nyomtatható példányszámai közötti mennyiség (kb. 150-400 darab) egy olyan holttér, mely nem nyomtatható egyik eljárás között sem kedvezően. Ez azonban függ a megadott paraméterektől is.

 

Anyagleadás, szerkesztés a könyvkészítés esetében

Ha nem nyomdakész PDF-et kapunk, akkor a következő leadási feltételek teljesülésével tudjuk a leghatékonyabban, így legolcsóbban is elkészíteni a nyomatásra szánt könyv tördelését:

 • A könyv szövegét Word fájlban kérjük, melyek tartalmazzák a képeket, vagy a képek helyén pirossal írt képhivatkozásokat.
 • A szöveg állomány ne legyen több fájlra tagolva.
 • A képekre a jobb minőség miatt külön is szükségünk van (1:1 méretben, min. 300 dbi) ahhoz, hogy a nyomtatás minősége megfelelő legyen a könyv elkészítése során.
 • A Wordben elkészített kézirat úgy készüljön, hogy forgatókönyvként is felhasználható legyen a nyomdai előkészítéshez.
 • A nyomtatásra szánt szövegben vigyázzunk a következőkre:
  • A bekezdések ne tabulátorral vagy szóközzel készüljenek, hanem behúzással.
  • Ne tartalmazzon fölösleges szóközöket vagy tabulátorokat.
  • A tördelés, címrendszer következetes stílusozással készüljön.
  • Előkészítés és nyomtatásra adás előtt kell elvégezni a szöveg korrektúráját, tördelés után már csak az ezzel kapcsolatos javításokat érdemes elvégezni.

Segítség a könyv előzetes megtervezéséhez

 • Művészeti kiadványok nyomtatása: általában nagyméretűek, sok képet, illusztrációt tartalmaznak, és nyugodt eleganciát sugároznak. Gyakran külső borítóval védjük őket. Közepes betűméretet használunk, talpas vagy talpatlant egyaránt a könyv nyomtatása, készítése során.
 • Mesekönyvek készítése: sok esetben nagyméretűek vagy egyedi formájúak, színes ábrák, rajzok találhatóak bennük és nagy betűfokozattal szedjük őket, hogy a gyerekek is jobban lássák a szöveget a könyv nyomtatása, elkészítése után.
 • Tankönyv nyomtatása: fontos az áttekinthetőség és rendszerezettség, illusztrációk, magyarázó szövegek, képaláírások. Az alsóosztályos tankönyvek nagyobb betűfokozattal szedettek és több színes ábrát tartalmaznak. Átmenetet képeznek a mesekönyv készítés és a tankönyv készítés között.
 • Lexikonok és szótárak nyomtatása: Alakjuk kicsi és nagy is lehet. Betűméretük kicsi, általában 6-8 pontos. Sok esetben hasábokban szedik, fontos az oldalszámozás és a címszavak kiemelése.
 • Regények nyomtatása: 8-12 pontos betűvel szokás szedni, legáltalánosabb a 10 pont. Fontos a jó olvashatóság, hogy folyamatosan sokat olvasva se fárassza az olvasót. Ábra nélküliek, vagy kevés szürkeárnyalatos ábrát használunk a könyv nyomtatása, készítése során.

Kérjen nyomdánktól ajánlatot könyv nyomtatásra, könyv készítésre

Budapesti nyomdánk vállalja kis és közepes példányszámú könyvek nyomtatását pár darabtól több ezer darabig. Nagy példányszámú könyvnél csak egy vagy két színes nyomtatás esetén tudunk versenyképes nyomdai árat adni.

Várjuk szíves megkeresését. Elérhetőségeinket a Nyomdánk elérhetőségei menüpontban találja.

 

Könyv nyomtatás, könyv készítés - referenciánk

 

Amennyiben más nyomdai termékek érdeklik, válasszon az alábbiak közül:

Boríték nyomtatás

Füzet nyomtatás

Jegyzettömb nyomtatás

Könyv nyomtatás

Levélpapír nyomtatás

Meghívó nyomtatás

Névjegy nyomtatás

Prospektus nyomtatás

Szórólap nyomtatás

 

Kulcsszavak: könyv, könyvnyomtatás, könyv nyomtatás, nyomtatás, Budapest, budapesti nyomda, nyomda, készítés, könyv készítés

 

 

Megosztom, mert érdekes:

Nyomdánk elérhetőségei

CO-PRINT Nyomdaipari Kft.

Címünk: 1123 Bp., Alkotás u. 39/A
(bejárat a Kiss János
altábornagy utcából)

Telefon: (+36-1) 213-9340
Telefon/fax: (+36-1) 214-4096
Árajánlatkérés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Co-Print nyomda - Megbízható cég tanúsítvány

Csatlakozzon! Tanfolyam a FB-on!

Keresés

SZÓTÁR

Ha nem ismeri egy nyomdai kifejezésnek a jelentését, nézze meg a nyomdával, nyomtatással kapcsolatos szakmai szótárunkat:

SZÓTÁR

 

Folyamatos online nyomdai tanfolyamunkat eléri a Facebook oldalunkon.

Tanfolyami hírlevél

Iratkozzon fel ingyenes nyomdai és kiadványszerkesztői tanfolyamunkra, melyet hetente publikálunk a Facebookon.:

Tanfolyamra iratkozom

 

Hírlevélben tudásanyagokat és cikkeket csak 1-2 havonta küldünk.