Digitális és ofszet

nyomda

Szórólap, prospektus, könyv, levélpapír, képeslap, meghívó és egyéb termékek tervezése és nyomdai kivitelezése ofszet és digitális nyomtatással! Interaktív kiadványok, e-könyv és honlap készítése!

Papírtípusok és felhasználásuk nyomtatáshoz

 

PapírtípusokSzórólapok, könyvek, füzetek nyomtatása nyomdai papírra

Minden papír alapú nyomtatványhoz – elsősorban rendeltetése szempontjából – meghatározható a legalkalmasabb papír minősége. A papír vastagságát 1 négyzetméterének grammsúlya határozza meg. Felhasználás szempontjából ez az a tulajdonság, amit leginkább figyelembe veszünk. E szerint például a névjegykártya vagy egy borító időtálló és gyűrődést kivédő erősségűnek kell lennie, míg egy szórólap vagy levélpapír egyszeri használatot szolgál, ennek megfelelően vékonyabb papírra készülhet.

 

Az alábbi táblázatban található papírvastagságra utaló grammsúlyokat munkatípusokkal párosítottuk, hogy beazonosításukat könnyebbé tegyük. Az adatok iránymutatóak, felhasználástól függően eltérhetünk tőlük.

 

Nyomtatványtípus
Vastagság
Levélpapírok, űrlapok, 1 színű könyv belíve 80 g
Szórólapok 80–200 g
Színes könyvek belívei 115–130 g
Brosúrák, termékismertetők 115–150 g
Dossziék 250–300 g
Névjegykártyák, képeslapok 300 g

 

 

A papír súlya mellett a másik jellemző tulajdonsága a papír felületének megjelenése. Ez a tulajdonsága befolyásolja a nyomtatás megjelenésének a minőségét. E szerint megkülönböztetünk felületkezelt és kezeletlen papírokat. A felületkezelt papírok biztosítják a nyomat legszebb megjelenését. Ennek legnagyobb jelentősége a négy szín nyomtatásoknál van. A nyomdaipari nyomtatáshoz használt papírok színe általában fehér vagy ennek valamilyen tónusa pl. enyhén sárgás. A különböző alapszínekkel rendelkező nyomtatványoknál az alapszínt nyomtatás útján viszik fel a papírra. Léteznek anyagában színezett papírok is, de ezek inkább kis példányszámú és egyszerű nyomtatványokhoz használatosak.

Az alábbi táblázatban a P.O.S rendszerben jelenleg szereplő papírtípusokat leírását találhatja meg.

 

 

Papír típusa
Súlya
Leírása
Felhasználási terület
Ofszet 70 g, 80 g, 90 g, 100 g Matt felületű, jó tartású, jó fehérségi szintű papír. Megegyezik az átlagos fénymásoló papírral. Levélpapírok, egyedi nyomtatványok, űrlapok, tájékoztatók, szórólapok
Műnyomó 90 g, 135g,   200 g, 300g Kiváló fehérségi szintű és tartású, többféle vastagságban választható papírtípus. Színvisszaadó képessége kiváló. Fényképes tájékoztatók, brosúrák, névjegyek, színes meghívók, dossziék
Kreatív karton 150 g,
300 g
Anyagában mintázott és színezett papír. Egy vagy kétszínes nyomtatáshoz és csak alacsony példányszámokhoz javasolt (az ára miatt). Meghívók, névjegyek, ültető kártyák
Öntapadós matrica - Jó fehérségi szintű és színvisszaadó képességű öntapadó. A hordozótól könnyen elválasztható, jó ragadó képességű. Létezik fix és visszaszedhető, illetve hátul riccelt és sima kiszerelésben is. Árucímkék, propaganda matricák, vonalkódok

 

 Léteznek kisebb grammsúlyú papírok is, mint pl. az újságnyomó vagy LWC papírok (45–75 g-ig), de ezeket tekercsnyomó gépeknél szoktuk használni.

 

Méretekről: Nyomdaipari szabványméretek

 

Kulcsszavak: papírtípusok, újság, meghívó, névjegy, szórólap, könyv, prospektus, dosszié

Megosztom, mert érdekes:

Nyomdánk elérhetőségei

CO-PRINT Nyomdaipari Kft.

Címünk: 1123 Bp., Alkotás u. 39/A
(bejárat a Kiss János
altábornagy utcából)

Telefon: (+36-1) 213-9340
Telefon/fax: (+36-1) 214-4096
Árajánlatkérés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Co-Print nyomda - Megbízható cég tanúsítvány

Csatlakozzon! Tanfolyam a FB-on!

Keresés

SZÓTÁR

Ha nem ismeri egy nyomdai kifejezésnek a jelentését, nézze meg a nyomdával, nyomtatással kapcsolatos szakmai szótárunkat:

SZÓTÁR

 

Folyamatos online nyomdai tanfolyamunkat eléri a Facebook oldalunkon.

Tanfolyami hírlevél

Iratkozzon fel ingyenes nyomdai és kiadványszerkesztői tanfolyamunkra, melyet hetente publikálunk a Facebookon.:

Tanfolyamra iratkozom

 

Hírlevélben tudásanyagokat és cikkeket csak 1-2 havonta küldünk.