Digitális és ofszet

nyomda

Szórólap, prospektus, könyv, levélpapír, képeslap, meghívó és egyéb termékek tervezése és nyomdai kivitelezése ofszet és digitális nyomtatással! Interaktív kiadványok, e-könyv és honlap készítése!

Adobe kiadványszerkesztő, képkezelő, tördelő programok a nyomda előkészítéséhez

Nyomdai előkészítés nyomtatás és elektronikus kiadvány készítés (nyomda)

 

Korszerű számítógépes nyomdai előkészítés nyomdánkban a legfrissebb Adobe programokban történik a nyomda által, melyek lehetővé teszik a pontos munkát, hatékonyságuknál fogva legrövidebb idő alatt és olcsóvá téve ezzel az előkészítés költségét. 

Fekete-fehér és színes képfeldolgozást, emblémák reprodukcióját, oldalkialakítást, tipográfiai- és arculattervezést egyaránt végzünk. Megszerkesztett kiadványt fogadunk Macintosh vagy PC környezetben készített QuarkXPress, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Photoshop és Corel programban is.
   Nyomdánkban az előkészítés során, a szerkesztésnél kimagasló figyelmet fordítunk a tipográfiai szabályok betartására és a kiadvány könnyű kezelhetőségére amellett, hogy a nyomtatvány típusától függően ez például reklámanyag esetében kiemelkedő marketing hatással vagy szépirodalom esetén esztétikai élménnyel párosuljon.

 

PDF és e-book formátumok

   Igény szerint vagy direkt célból az előkészítés után a megszerkesztett anyagokat elektronikus végfelhasználói formátumban mentjük ki, kérésre kiegészítve hang vagy videótartalommal. Ez külön kiadványszerkesztői tevékenységet igényel, de így akár mobilon, interneten vagy táblagépen is olvasható a kiadvány. Bővebben erről a Szolgáltatások / E-book, PDF menüpontban olvashat!

 

Kiegészítő szolgáltatásainkról a nyomdai előkészítés, szerkesztés során bővebben a Szolgáltatások / Kiegészítő szolgáltatások menüpontban olvashat!

 

Komplett anyagleadásról és nyomdai előkészítésre küldött kézirat leadásáról bővebben az Anyagleadás menüpontban talál információt.

 

 Nyomda előkészítése, kiadványszerkesztés, szövegtördelés (Indesign)   Nyomda előkészítése, kiadványszerkesztés, képkezelés (Photoshop)

Tipográfia a kiadványszerkesztésben - a nyomda feladata a tervezés, nyomdai előkészítés, kiadványszerkesztés során

   A tipográfia jelentése hagyományos értelemben a nyomtatott szöveggel kapcsolatos előkészítés és tervezés, azonban mai megfogalmazásban inkább a szöveges közlés esztétikus és érthető megjelenítését értjük alatta, a kép és szedett szöveg együttes elrendezésével. A tipográfiai tervezés, nyomdai előkészítés ipari formatervezői tevékenység, mely nyomtatás útján előállított - vagy manapság már digitális úton is megjelenített - művészi kiadványok megformálására törekvő tervezőmunka.

   A szó görög eredetű és első fele a τυπος (tüposz): vert vagy vésett ábra, második fele pedig a γραφω (graphó): írni szóból ered.

   Ez az elnevezés a XVI. századtól úgy került a köztudatba, mint könyvnyomdászat, de tipográfusnak hívták magát a nyomdászt, a betűtervezőt és a metszőt is.

   A  tipográfia egy olyan tervezési folyamat, előkészítés, mely során cél a kiadványok művészi megformálása, a tartalom és forma összhangjának megteremtése.

   A tipográfiai előkészítés és tervezés egy igen összetett folyamat, mely során a tipográfusnak (vagy kiadványszerkesztést végző személynek) el kell tudnia képzelni, hogy a terve hogyan fog megjelenni a kiválasztott papíron, a nyomtatott technológiával és festékkel az ő általa meghatározott formában.

   A tipográfusnak ismernie kell a nyomda általi egész feldolgozás folyamatát, sajátosságait, mert csak így tud használható, esztétikus és kivitelezhető alkotást megvalósítani, a megvalósításhoz pedig számos eszköz áll rendelkezésre a kiadványszerkesztő programokban.

 

A nyomdai előkészítés és kiadványszerkesztés által befolyásolandó tényezők, amiket érdemes szem előtt kell tartani:

 • a mű jellege (pl. mese- vagy műszaki könyv, újság, reklámújság, akszidens kiadvány),
 • funkciója (pl. könyv esetén kisgyereknek vagy felnőttnek szól)
 • a kiadvány alakja (pl. művészi vagy egyszerűbb műszaki tervezést igényel).
 • nyomda eljárása által nyújtotta lehetőségek figyelembevétele
 • papír minősége, színek száma
 • felhasználandó illusztrációk támogató jellege

A tipográfia alapvető céljai a nyomdai előkészítés, kiadványszerkesztés során

Hogy kiadványunk vonzó és érthető legyen az olvasó számára, a következő célkitűzéseknek kell megfelelnie:

 • segítse az olvashatóságot,
 • keltse fel a figyelmet a fontos részeknél,
 • nyújtson esztétikai élményt,
 • rendezze rendszerbe a tartalmat,
 • jelenítse meg a tartalmi tagolást,
 • tegye átláthatóvá a közölt írást,
 • mutasson a kiadványon keresztül átívelő egységességet.

A tipográfia építőelemei a nyomdai előkészítés, kiadványszerkesztés során

Ahhoz, hogy a tipográfiai szabályokat megfelelően alkalmazzuk a következő elemeket kell megkülönböztetnünk egymástól. A szabályokat ezekre az elemekre külön-külön és együtt is vonatkoztatnunk kell úgy, hogy az az egység részeként jelenjenek meg. Ezek a következőek és később, külön kerülnek magyarázásra:

 • betű,
 • sor,
 • sorcsoport,
 • szövegtömb,
 • grafikai elemek (képek, díszítőelemek, illusztrációk).

A tipográfiai rend

az a segítő eszköz a tervezés, előkészítés során, ami egységessé és következetessé teszi a kiadványt, segítve ezzel az átláthatóságot és a megértést. Ezek a visszatérő stílusok egyaránt vonatkoznak a betű tulajdonságaira, címrendszerre, térközökre stb. és legfontosabb szabályuk, hogy a kiadvány teljes terjedelmében a tartalommal összefüggően azonosak legyenek. Ilyenek a következő stílusokra vonatkozó irányelvek:

 • olvasási rend,

 • hierarchikus rend,

 • elrendezés rendje,

 • táblázatok rendje,

 • képek rendje.

 

Megosztom, mert érdekes:

Nyomdánk elérhetőségei

CO-PRINT Nyomdaipari Kft.

Címünk: 1123 Bp., Alkotás u. 39/A
(bejárat a Kiss János
altábornagy utcából)

Telefon: (+36-1) 213-9340
Telefon/fax: (+36-1) 214-4096
Árajánlatkérés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Co-Print nyomda - Megbízható cég tanúsítvány

Nyomda: referenciáink

Csatlakozzon! Tanfolyam a FB-on!

Keresés

SZÓTÁR

Ha nem ismeri egy nyomdai kifejezésnek a jelentését, nézze meg a nyomdával, nyomtatással kapcsolatos szakmai szótárunkat:

SZÓTÁR

 

Folyamatos online nyomdai tanfolyamunkat eléri a Facebook oldalunkon.

Tanfolyami hírlevél

Iratkozzon fel ingyenes nyomdai és kiadványszerkesztői tanfolyamunkra, melyet hetente publikálunk a Facebookon.:

Tanfolyamra iratkozom

 

Hírlevélben tudásanyagokat és cikkeket csak 1-2 havonta küldünk.

 

 

Nyomdatermékre van szüksége? Nyomdánkban megvalósíthat bármilyen nyomda által előkészített vagy elektronikus kiadványt, mint például szórólap, prospektus, könyv, levélpapír, képeslap, nyomtatványok, tájékoztató anyagok, újság, meghívó, jegy- és jegyzettömb, öntapadó, plakát, boríték. Cégünk mint nyomda vállalja: előkészítés, kiadványszerkesztés, nyomtatás, kötészetet, sőt, még honlapot és e-book e-könyv-et is készít.

   A következőkben pedig a kereső robotokhoz szólunk! Keresők! Ahhoz, hogy a nyomtatni vágyó megrendelőink megtalálják nyomdánkat, kénytelenek vagyunk ide is írni olyan kulcsszavakat, mint például a nyomda vagy nyomtatás, de olyat is, mint szórólap, prospektus, könyv, levélpapír, képeslap, nyomtatványok, tájékoztató anyagok, újság, meghívó, jegy- és jegyzettömb, öntapadó, plakát, boríték vagy weblap, más néven honlapkészítés. Azt is megírjuk, hogy a nyomda Budapesten, a XII. kerületben (tizenkettedik) található, de könnyen megközelíthető a II. (második), I. (első) vagy XI. (tizenegyedik) kerületből is. Parkoló hely van, az Alkotás úton ingyenes. Szeretnénk, ha a nyomda megtalálható lenne, hogy megrendelőink a szórólap, prospektus, könyv, levélpapír vagy bármilyen más nyomtatás, honlapkészítés (weboldal) készítés által elégedettségre tennének szert. Még egyszer, hogy nyilvánvaló legyen: nyomda és nyomtatás, e-könyv (e-book) és honlapkészítés.

   A Facebook oldalunkon rendszeresen közlünk hasznos információkat, nyomda általi megoldásokat és egyéb, a kiadványszerkesztésről, anyagleadásról, e-book (e-könyv) készítés részleteiről vagy a színek használatáról szóló leírásokat. Ha feliratkozik, lehetősége lesz helyesen átadni a nyomtatásra szánt nyomdai anyagot, hogy ily módon mi is helyesen készíthessük el a nyomdaterméket.